Zasebni zavod Energijske poti Tolmin telefonska št.: 031607218

Žagarjeva 9, 5220 Tolmin

KAMENODOBNI SVETIŠČI POD KRNOM

Krnski krog vedno preseneča in nam nudi informacije počasi eno za drugo, pač glede na to koliko smo zreli in sposobni določeno informacijo sprejeti. Ob obisku sredi meseca julija je Mojca postala pozorna na kal in na še eno formacijo kroga, ki je vrisana na starih zemljevidih (1:5000 in 1:10000). Tako smo 25. julija 2017 šli pod planino Zaslap jaz, Mojca, Edi in Otokar. Še enkrat smo preverili energijsko stanje kala, ki je malce pod krogom. V njem nismo zaznali dobrih energij, niti ob sugestiji, da je kal napolnjen z vodo ( kot je še do pred leti bil). Tudi voda, ki je pritekala v kal in sedaj po gradnji ceste do gornje planine teče globlje v zemlji (podzemni vodni tok smo zaznali), nima posebnih energijskih lastnosti. Skozi uvid v daljno preteklost smo prejeli informacijo da so častili vodo kot očiščevalko v obredih. Krnski krog in kal pa vzpostavljata povezavo na tretjo točko, to je mali krog in še naprej na točko ognja v naselbini.

 

  IMG_4286untitledIMG_4287

Žal je gradnja ceste za ohranitev svetišč naredila kar dvojno škodo. Presekala oziroma spremenila je dotok vode v kal ter presekala mali megalitski krog na dvoje. Na skici se vidi, da so cesto zgradili skozi krog. Formacija kroga je še dobro vidna. Obredni kamen je še obstal na starem mestu. Vidna je tudi tetiva v krogu ter tudi nastavitev megalita v smer prvega žarka na zimski solsticij. Cesta skozi krog pa je motnja za pretok energije. 

Ob zimskem solsticiju smo preverili še možnost, da so na tem mestu častili vse štiri elemente, to je zrak, zemljo, vodo in ogenj. Velik Krnski krog poudarja astralno energijo – vidik zraku, kal z vodo oziroma sedaj s tokom vode pod njim – vidik vode in Mali krog zemeljski vidik – vidik zemlje. Oba kroga sicer delujeta s svojo energijo, vendar nas je zanimal še celoten kompleks svetišča. V prostoru naselbine je nekoč stalno gorel ogenj. Ta pa je še četrti element, ki je povezoval celoten sistem. Ko smo določili mesto nekdanjega kurišča na prostoru naselbine in potem tam zakurili manjši ogenj, so se energije povezale v celoto. Celoten sistem je energijsko deloval v polni moči.

Nadaljevanje iskanja podobnih informacij nas je pripeljalo na planino Leskovca. Tudi tam je poleg glavnega kroga na zemljevidu viden oziroma vrisan še en manjši krog. Preseneča me, da lokacija kvadratne formacije kamnite ograde, ki je nekako 50m nad manjšim krogom in je bistveno bolj izrazit, ni vrisana v teh zemljevidih (energijsko in oblikovno ni nobenih znakov, da bi to lahko bilo svetišče). Torej manjši krog je sedaj v začetku raziskovanj. Je premera cca 12m, ima tetivo, ki je od vrha krožnice na razmaku 3,14m, ima sredinski kamen, ki je sprejemnik kozmične energije in v prostoru kroga je izmerjena zelo močna energija ter ima tudi obredni kamen v prostoru tetive. Med manjšim krogom in velikim je vzpetina, kjer je po najdbah sklepati, da je tam bila naselbina. Na nasprotni strani velikega kroga je stalen izvir vode, ki je verjetno nekoč služil tudi obrednemu umivanju. Torej tudi tu lahko govorimo o svetišču z vsemi štirimi elementi.

 

One Response so far.

  1. Gabriella Beccelli pravi:

    Hvaležna😇💛

    Objem,
    Gabriella

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *