Zasebni zavod Energijske poti Tolmin telefonska št.: 031607218

Žagarjeva 9, 5220 Tolmin

MEGALITSKA KROGA OB SVETIŠČU MITREJA

MITREJ

Svetišče Mitrej je nad vasjo Rožanec pri Črnomlju. Z glavne poti naprej nas vodijo usmerjevalne table. Pred svetiščem je pojasnjevalna tabla.

Korenine vere mitraizma najdemo v prastarih verstvih Perzije. V rimskem času je bila to skoraj državna vera, ki pa je bila v 4. stoletju prepovedana. (vir: splet) Kljub uničevanje teh svetišč se je nad Rožancem v dolinici Judovje ohranil Mitrov relief. V nekdanje svetišče vodi ozek prehod med kamnitimi bloki, ki objemajo dolinico.

Obisk tega svetišča (Jože, Nika, Peter) je pokazal še druge značilnosti. Oblika prostora in energijski zapisi so pokazali dejstva, ki so doslej bila prekrita. Obliko megalitskega kroga v prostoru nakazujejo smiselno postavljeni kamni-megaliti. Energijski zapis je mogoče odčitati s pomočjo radiestezije.

Ker stara svetišča načrtno raziskujemo že več kot dvajset let, se izkušenim očem pokaže postavljena formacija kamnov, pravilneje bi rekel skal, ki tehtajo tudi po več kot deset ton. Doslej je bilo odkritih že več kot dvajset megalitskih krogov na področju Slovenije ter tudi izven nje. Na spletu pa je predstavljeno veliko krogov na celotnem zemeljskem področju. Po oceni naših geologov (dr. Jože Čar) je bila datirana postavitev skal na krožnici (Krnski krog) v obdobje pred vsaj pet tisoč leti.

Kamnite kroge so naši predniki postavljali ob prostoru naselbine. Služili so kot koledar, svetišče in zdravilišče. To je razvidno iz postavitve kroga, njegove geometrije in izmerjene energije. Naše dosedanje raziskave teh prostorov so pokazale, da so takrat v svojem prostoru uredili energijski sistem, ki je predstavljal štiri glavne energijske elemente. To so zrak, zemlja, voda in ogenj. Na vseh do sedaj odkritih lokacijah sta dva megalitska kroga, voda v bližini in v naselju je vedno gorel ogenj. Prvi glavni krog predstavlja element zraka in v njem je astralni (povezava nebo-zemlja-podzemlje) vidik energije. Ta krog je energijsko povezan z drugim krogom, ki predstavlja zemeljski element.

V prostoru mitrovega svetišča in bližnji okolici so bili prisotni vsi štirje elementi. Pod železniško progo je vodni izvir, na lokaciji nad sedanjo cerkvijo sv. Jurija naj bi bila naselbina. Takoj za vhodom v prostor svetišča se oblikovno in energijsko zelo jasno pokaže nekdanji megalitski krog zemeljskega značaja. Prostor pred mitrovim svetiščem je že izven prostora kroga in v njem se čuti energije žrtvovanja ter pokopanih ostankov teh živali. Na nasprotni strani vhoda na malce vzvišeni ravninici izven prostora tako imenovanega svetišča se nam je pokazal drugi, večji in vodilni krog. Krog je sedaj očiščen preperelega lesa in suhih vej. V očiščenem prostoru je sedaj vidna postavitev nekdanjega megalitskega kroga.

Glede na čas postavitve megalitskih krogov lahko sklepamo na to, da je bil ta prostor poseljen že veliko pred prihodom Rimljanov. Iz tega sklepamo tudi, da so predniki častili ta prostor s postavitvijo teh dveh megalitskih krogov in da so ga dosti kasneje Rimljani preuredili v rimsko svetišče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja